Thursday, March 1, 2012

Black suns.

Po dobu, co jsem tady nepsala, jsem byla buďto plně zaneprázdněna nicneděláním, nebo jsem měla práce nad hlavu nebo taky obojí dohromady (ano, i to jde). Hodil by se mi nějaký schopný a racionálně smýšlející člověk, který by mi dělal každodenní časový rozvrh a donutil mě se jím řídit.

Přesto, že jsem říkala, že v takové zimě už do divadla nepůjdu, jsem předminulý pátek byla opět v divadle. Tentokrát na opeře Její pastorkyňa. Přiznám se, že na opeře jsem předtím ještě nikdy nebyla, viděla jsem akorát nějaké záznamy v televizi a nijak mě to nezaujalo, ale říkala jsem si, že tohle je klasika, tak to přece musím vidět/slyšet. Usedla jsem do lóže a tvářila se inteligentně a kultivovaně. Po chvíli začala hrát hudba od Leoše Janáčka, byla jsem okouzlena. A pak se začalo zpívat. Příliš vysoké tóny mě dost děsily a taky jsem cítila zradu. Vždyť nezpívali česky! Snažila jsem se přijít na to, co je to za záhadný jazyk. O přestávce jsem se z programu dozvěděla, že to čeština doopravdy je, slovácké nářečí. Nicméně ani v druhém jednání jsem nerozuměla ani slovo. Ne kvůli tomu nářečí, nejspíš mám operní hluch :D. Damn it. Takže jsem celou dobu četla anglické titulky, které byly naštěstí k dispozici a připadala si u toho jako barbar.

Den poté jsem konečně šla na výstavu Černá slunce. Pro případ, že jsem o tom ještě neslyšeli - jde o výstavu českých a slovenských děl moderního umění s podtitulem Odvrácená strana modernity 1927-1945, kterou je až do 4.3. možné vidět v ostravské Galerii výtvarného umění. Jsou tam díla více než čtyřiceti umělců, moji nejoblíbenější jsou například František Janoušek, Josef Šíma, Jindřich Štýrský, Toyen, Emil Filla a František Kupka. První polovina dvacátého století je z uměleckého hlediska mé asi nejoblíbenější období...surrealismus, kubismus, dadaismus, expresionismus, to je moje. U všech obrazů jsem stála věky, jako v transu zkoumala každý detail a hledala skryté významy. Jestli jste na výstavě ještě nebyli, musíte jít, vážně to stojí za to. Já tam plánuju jít teď v neděli znovu, tak třeba se tam potkáme ;D.

Jo a před šesti dny už konečně byla na YouTube vypuštěna reklama na L'Eau de Chloé! :D Skvělé, skvělé..



Mé nové úžasné boty a špinavé okno. Musím bojovat s pokušením je začít nosit už teď a nečekat na jaro :D.


Léta jsem byla věrná staré dobré žluté Colossal Volum' Express od Maybelline, ale teď jsem ji podvedla s Volume Million Lashes od L'Oréal. A vypadá to, že to s ní nebude jen tak nějaký úlet, vyvíjí se mezi námi vážný vztah... Někteří na ni nadávají, ale já si ji nemůžu vynachválit. Dělá obří řasy, neslepuje, nerozmazává se, a tak dále..



7 comments:

  1. tak ta výstava zní fakt dobře..ale já si na Prahu čas asi nestihnu teď udělat..
    a ty botky jsou parádní:)

    ReplyDelete
  2. tú špirálu som mala ale nebola som nejaká extra spokojná :)

    máš pekný blog :)

    ak by si chcela a mala by si čas pozri sa na môj :)

    http://karissaworld.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Jéé tu výstavu možná taky zkusím!!
    moc pěkné botky..¨

    http://goldengrasszn.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. tu zelenou chloé si chci strašně moc očuchat :-D
    moooc pěkné botky!

    mujfialovysvet.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Reklama na Chloé je výborná.
    A ty boty se mi moc líbí, odkud je máš? :D

    ReplyDelete
  6. Já jsem absolutní barbar, opravdu se Ti k tomu musím přiznat a pak se cítit zahambeně, protože víc jak polovinu jmen, které jsi vyjmenovala neznám, ani jsem nikdy nebyla na opeře a na výstavě taky ne (aspoň co si pamatuju).. Ale konkrétně na tu výstavu obrázů bych se podívala neskutečně ráda, protože jsem dost velký perfekcionista a hodně vnímám detaily. Taky dokážu stát hodiny u nějaké věci a prohlížet si ji, takže bych mohla udělat dojem a vypadat inteligentně ;D Na operu bych taky ráda zašla, ale obávám se, že bych měla taky operní hluch :D a hlavně, že by tam se mnou nikdo nešel.
    Co Ti ale musím říct je, že se mi na Tobě tahle Tvá vlastnost neskutečně líbí. Už je opravdu málo lidí, kteří se o umění a podobné věci zajímají a hlavně Tvá inteligence mě opravdu dostává (to je lichotka) protože já jsem na dějiny, češtinu a umění nikdy buňky neměla. Dokážu věci sledovat, dokážu se vcítit do jakékoliv situace, zamyslet se nad spoustou věcí, ale jména umělců, jejich díla a podobné věci mi do hlavy nikdy nešly :D

    A abych nezapomněla - ty boty jsou opravdu krásné a tahle Chloé voní nádherně!!

    ReplyDelete
  7. jé, tu řasenku mám taky!:) už jsem na ni skoro zapomněla, moc jsem ji ted nepoužívala.Jinak mi nějak zázračná nepřipadá, vždycky od toho čekám bůhvíco, a nakonec mi připadají stejně všechny stejné:D

    ReplyDelete