Friday, April 26, 2013

Noi fummo i Gattopardi, i Leoni; quelli che ci sostituiranno saranno gli sciacalletti, le iene.

My jsme byli lvi a gepardi. Po nás přijdou šakalové a hyeny.

Slavná slova italského filmového veledíla z roku 1963 režírovaného Luchinem Viscontim s názvem Il Gattopardo (Gepard). Dnes ve 21:40 ho dávají na ČT2.

Děj se odehrává na Sicílii v letech 1860-1861 a glosuje společenské změny, které na Sicílii přicházejí v podobě Garibaldiho revolučních vojsk. Sleduje osudy šlechtického rodu Salinů (ve znaku mají geparda), který se musí vyrovnat se změnami pramenícími z revoluce, s nástupem nových společenských vrstev s naprosto odlišnými morálními hodnotami.

Viscontiho filmový opus trvající přes tři hodiny stojí za to vidět z několika důvodů. Zaprvé, hraje tam Alain Delon, kterému tehdy bylo teprve 28, takže tam je ještě fakt sexy. Zadruhé, hraje tam okouzlující Claudia Cardinale. Zatřetí, celé je to krásné na pohled, jako všechny Viscontiho filmy má Gepard naprosto dokonale vykreslené prostředí a postavy, záběry ze sicilské krajiny i z jejich šlechtického sídla jsou pastvou pro oči. A celý ten film je intenzivní a hluboký, dýcháte spolu s postavami.

Většinu lidí asi hned odradí délka filmu, ale opravdu, pokud máte čas, podívejte se aspoň na kousek, podívejte se na to prostředí. Mám ten film z nějakého důvodu hrozně ráda, často se znovu podívám právě třeba jen na kousek, kvůli té atmosféry.










 



Ještě jsem našla úžasné psaníčko od Olympie Le-Tan podle knihy Il Gattopardo od Giuseppa di Lampedusy, která byla předlohou pro film...Olympia dělá prostě vždy naprosto okouzlující psaníčka! Pokud ještě neznáte její tvorbu, podívejte se na její kolekci na olympialetan.com, vytváří kabelky podle přebalů slavných knih.



Photos from alaindelon.tumblr.com, politicamundi.blogspot.com, videos.goowww.fanpop.com,aonieblog.blogspot.com, bib-on-the-sofa.blogspot.com, virtual-history.com, artearti.net, net-a-porter.com.

No comments:

Post a Comment